Vörtkryddat filmjölksbröd

Om jag var strandsatt på en öde ö och tvingades välja fem livsmedel att förtära fram tills aporna på ön ätit upp mig hade jag valt följande fem, utan inbördes ordning:

  • Pepsi Max – när det kommer till mitt svarta guld lever jag efter mottot ”Är det skönt så är det grönt”
  • Kakor
  • Svenska äpplen
  • Chokladsmoothie
  • Nybakat hembakat bröd

Lyckligtvis befinner jag mig sällan på obebodda öar, vilket är bra när jag då och då känner för att äta något annat än bröd, kakor och äpplen. Vilket är ganska sällan.

Det här julinspirerade brödet är supergott och rekommenderas alla som älskar bröd och har ett paket yoghurt i kylen!

DSC03324

Ingredienser

2 dl fiberberikade havregryn

3 dl vetemjöl

3 dl valfritt mjöl (dinkel-, fullkorn-, graham-, råg-)

5 msk vörtmix

2 tsk bikarbonat

1 tsk salt

1 dl rårörda lingon

4 dl filmjölk

 Gör så här

1. Sätt på ugnen på 175°.

2. Smörj en brödform (1,5 l) med matfett.

3. Blanda samman de torra ingredienserna i en skål. Tillsätt sedan filmjölk och de rårörda lingonen och rör om.

4. Klicka i smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 h.

Lämna en kommentar